Van jezelf gek denken tot jezelf gezond denkenAl jaren werk ik met de RET schaal  (RET: Rationeel Emotieve Therapie) van de psycholoog dr. Jan Verhulst. Deze schaal brengt irrationeel denken in kaart. Met dit zelfonderzoek als uitgangspunt heb ik 12 jaar geleden het Positieve Selftalk Programma (PSP) ontwikkeld.


Niet verstandig denkenIrrationeel, ofwel niet verstandig denken zitten ingebakken bij de mens. Er wordt zelfs beweerd dat het is aangeboren. Zo dacht ook Albert Ellis, Amerikaanse psychotherapeut en grondlegger van de RET.
Irrationeel denken kan je behoorlijk blokkeren. Een van de blokkades wordt gevormd door perfectionisme, of faalangst. Dit houdt in: geen fouten mogen maken van jezelf. Ook speelt een lage frustratietolerantie vaak een rol bij stress; weinig incasseringsvermogen, gauw denken dat je het niet aankunt. Een andere, hardnekkige categorie is behoefte aan respect. Het je ergeren aan andere mensen omdat zij zich niet gedragen zoals jij dat zou willen. Zij zijn bijvoorbeeld niet eerlijk, hebben geen respect voor je, of werken niet zo hard als jij.

Iedereen heeft zijn eigen patroon van niet verstandig denken. Na bijna 20 jaar zie ik bepaalde verbanden. Zo zijn mensen die overspannen zijn van hun werk vaak perfectionistisch en hebben weinig incasseringsvermogen. Ook stellen zij bijna altijd veel eisen aan anderen, door hun grote behoefte aan respect. De laatste categorie  is een bron van veel ellende. Anderen kun je namelijk moeilijk veranderen. Je kunt beter een andere houding aannemen ten opzichte van een bepaalde situatie, of persoon.


Denk de stress wegVia het door mij ontwikkelde ‘Positieve Selftalk Programma’ kun je jezelf weer gezond denken. Spanning komt door negatieve gedachten. Het begint met het toetsen van je denken aan de realiteit. Je vraagt je kritisch af of het wel klopt dat je er niet tegen kan, als mensen je niet in je waarde laten. Je gaat er immers niet dood aan, het is hooguit vervelend.
Kern van het PSP is dat de negatieve uitspraken van de RET lijst worden omgezet in positieve. Uitspraken die jij in jezelf kunt blijven herhalen, zodat ze helemaal eigen worden. Noem het positieve selftalk. Iedereen heeft zijn eigen, unieke PSP. Je leert er reëler door  te denken en zo zelf de stress te verminderen. Een greep uit de reacties: “Helder, begrijpelijk, niet te zwaar, leidt snel tot resultaat.” Het PSP begint waar de RET schaal ophoudt. Het is een therapeutisch hulpmiddel.
Uitgebreide kennismaking en probleemverkenning.
Nabespreking RET lijst.
Opstellen persoonlijk PSP.
Richtlijnen voor de toekomst.
Zelfonderzoek uit RET-jezelf
Zie Presentaties

Zie presentatie Positieve Selftalk Programma
Privacy Policy   /  Website: Barbara Vaessen
Mont-Fort, Training & advies © Copyright 2017 - Alle Rechten  Voorbehouden

Individuele training "Verstandig denken" (2 sessies van elk 1,5 uur)

Hoe verstandig denk jij?  Test dit nu!