Hoogsensitiviteit

 

Hoogsensitiviteit



Men zegt wel dat je de cliënten krijgt die bij je passen. Welnu: veel van mijn cliënten blijken hoogsensitief te zijn. Ook ik bezit deze eigenschap. Ik heb het hier dus mede over mezelf. 
Hoogsensitieve  personen ervaren de wereld om hun heen op een andere, intensere manier. Er is sprake van diepgaandere verwerking van invloeden van buitenaf.
Hoogsensitiviteit biedt veel voordelen, maar kan lastig zijn als je er niet goed mee om weet te gaan. De mooie dingen van het leven beleef je intens. Je bent in staat tot diepe contacten. Als jij je goed voelt, geniet je ten volle van het leven. Daar staat tegenover dat het je snel te veel wordt, doordat je overprikkeld raakt. Jij je snel aangevallen voelt en moeite hebt met veranderingen. Het soms zo druk in je hoofd is dat je bang bent dat je gek wordt. Je aarzelt om met nieuwe dingen te beginnen, niet omdat je het niet zou kunnen, maar omdat je bang bent dat het je teveel wordt. Je wordt aangezien voor onzeker, terwijl het je in feite niet ontbreekt aan zelfvertrouwen. Er komen alleen teveel prikkels bij je binnen.

Kenmerken van hoogsensitiviteit zijn: inlevingsvermogen, agressie, emotionaliteit, opgewonden gedrag bij een positieve gebeurtenis, moeite met verandering, zich snel afgewezen voelen, moeite met lawaai en hang naar rechtvaardigheid.

Tips



Uit eigen ervaring weet ik dat het belangrijk is om goed na te denken over wat je gaat doen. Luister daarbij niet zozeer naar de goedbedoelde raad van anderen. Zij kunnen immers vaak meer hebben dan jij. Luister naar jezelf. Als je voelt dat het te veel wordt, handel er dan ook naar. “Bezint eer ge begint” is hier het credo.

Gun jezelf hersteltijd. Plan niet te veel op een dag. Blijf na een feestje nog een tijd op om bij te komen van al de indrukken.                                                                                                                                                                         

Ga met die activiteit aan de slag waarbij jij je beste kunt ontspannen/ ontladen. Dit kan zijn wandelen, fietsen, ontspanningsoefeningen, mindfullness enz.

Als jij je opwindt probeer dan te relativeren. Als je spannende dingen moet doen, kun je daar dan echt niet tegen? Als men je onrechtvaardig behandeld, is dat werkelijk zo onoverkomelijk? De RET (Rationeel Emotieve Therapie) is hierbij een goed hulpmiddel.

Het is zoeken naar de balans tussen uitdagingen niet uit de weg gaan en jezelf niet overvoeren.


Hoogsensitiviteit, kwetsbaarheid of kracht?


Vanaf nu ga ik officieel starten met het begeleiden van mensen die hoogsensitief zijn. Deze begeleiding heeft tot doel het leren omgaan met hoogsensitiviteit; de negatieve aspecten ervan neutraliseren en gebruik maken van de kansen die deze eigenschap biedt.
Mijn motto: “Word wie je kunt zijn” is hier zeker van toepassing.
Eigen methodes met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling en eigen inzichten en ervaringen op het gebied van hoogsensitiviteit worden gecombineerd met theoretische inzichten van o.a. Elke van Hoof en de pionier op dit gebied, Elaine Aron.
Feest der herkenning . Je bent  niet gek, alleen anders. En nog niet eens zo anders, want 1 op de 5 mensen is namelijk hoogsensitief.
Hoe was het vroeger, hoe werd er thuis en op school omgegaan met jouw gevoeligheden?
Waartoe leidde hoogsensitiviteit later in je leven?
Hoe je met de kennis van nu aan kunt kijken tegen deze gebeurtenissen.
Ontdekken van de kracht van hoogsensitiviteit: groot inlevingsvermogen, snel herkennen van patronen e.d.
Hoe je die sterke punten in kunt zetten, om te worden wie je kunt en wilt zijn.
Omgaan met de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit, zoals snelle overprikkeling.
Hoe je de negatieve aspecten ervan kunt neutraliseren.

De individuele training  Hoogsensitiviteit  bestaat uit drie onderdelen:

Dit individuele traject bestaat uit 5 à 6 gesprekken van 1 tot 1.5 uur.
Gratis intakegesprek waarin wordt gekeken of je hoogsensitief bent.
Bij aanvullende verzekering is er sprake van gedeeltelijke vergoeding door de ziektekostenverzekeraars.
 
Privacy Policy   /  Website: Barbara Vaessen
Mont-Fort, Training & advies © Copyright 2017 - Alle Rechten  Voorbehouden