Hoogsensitiviteit

 
Website: Barbara Vaessen
Mont-Fort, Training & advies © Copyright 2017 - Alle Rechten  Voorbehouden
Feest der herkenning . Je bent  niet gek, alleen anders. En nog niet eens zo anders, want 1 op de 5 mensen is namelijk hoogsensitief
Ontdekken van de kracht van hoogsensitiviteit: groot inlevingsvermogen, snel herkennen van patronen e.d.
Omgaan met de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit, zoals snelle overprikkeling.
Dit individuele traject bestaat uit 5 à 6 gesprekken van 1 tot 1.5 uur.
Gratis intakegesprek waarin wordt gekeken of je hoogsensitief bent.

Bij aanvullende verzekering is er sprake van gedeeltelijke vergoeding door de ziektekostenverzekeraars.
Ik ben Anneke van Montfort, psycholoog/ counsellor. Op 27 april bestaat mijn praktijk,

Mont-Fort , Training & advies

, 20 jaar; een goed moment voor een nieuw product vind ik.


Hoogsensitiviteit


Kwetsbaarheid of kracht?   

Men zegt wel dat je de cliënten krijgt die bij je passen. Welnu: veel van mijn cliënten blijken hoogsensitief te zijn. Deze eigenschap bezit ik zelf ook. Hoogsensitiviteit biedt veel voordelen, maar kan lastig zijn als je er niet goed mee om weet te gaan. De mooie dingen van het leven beleef je intens. Je bent in staat tot diepe contacten. Als jij je goed voelt, geniet je ten volle van het leven. Daar staat tegenover dat het je snel te veel wordt, doordat je overprikkeld raakt. Jij je snel aangevallen voelt en moeite hebt met veranderingen. Het soms zo druk in je hoofd is dat je bang bent dat je gek wordt. Je aarzelt om met nieuwe dingen te beginnen, niet omdat je het niet zou kunnen, maar omdat je bang bent dat het je teveel wordt. Je wordt aangezien voor onzeker, terwijl het je in feite niet ontbreekt aan zelfvertrouwen. Er komen alleen teveel prikkels bij je binnen.

Uit eigen ervaring weet ik dat het belangrijk is om goed na te denken over wat je gaat doen. Luister daarbij niet zozeer naar de goedbedoelde raad van anderen. Zij kunnen immers vaak meer hebben. Luister naar jezelf. Als je voelt dat het te veel wordt, handel er dan ook naar. “Bezint eer ge begint” is hier het credo.

Gun jezelf hersteltijd. Plan niet te veel op een dag. Blijf na een feestje nog een tijd op om te bekomen van al de indrukken. Ga met die activiteit aan de slag waarbij jij je beste kunt ontspannen/ ontladen. Dit kan zijn wandelen, fietsen, ontspanningsoefeningen, mindfullness enz.

Als jij je opwindt probeer dan te relativeren. Als je spannende dingen moet doen, kun je daar dan echt niet tegen? Als men je onrechtvaardig behandeld, is dat werkelijk zo onoverkomelijk? De RET (Rationeel Emotieve Therapie) is hierbij een goed hulpmiddel.

Het is zoeken naar de balans tussen uitdagingen niet uit de weg gaan en jezelf niet overvoeren.Ik heb uitgekeken naar het boek van Elke van Hoof “Hoogsensitiviteit” (Uitgeverij Lannoo, Tielt 2016).
Zij is klinisch psycholoog en professor in de medische- en gezondheidszorgpsychologie aan de Vrije Universiteit te Brussel. Eindelijk dit onderwerp eens wetenschappelijk belicht, ontdaan van allerlei mythes. Dit boek heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan.

Kenmerken van hoogsensitiviteit zijn volgens haar: inlevingsvermogen, agressie, emotionaliteit, opgewonden gedrag bij een positieve gebeurtenis, moeite met verandering, zich snel afgewezen voelen, moeite met lawaai en hang naar rechtvaardigheid. Wil je een uitgebreidere beschrijving, klik dan hier.

Ik ga starten met de begeleiding van mensen die hoogsensitief zijn. Deze begeleiding heeft tot doel het leren omgaan met hoogsensitiviteit; de negatieve aspecten ervan neutraliseren en gebruik maken van de kansen die deze eigenschap biedt .

Mijn motto: “Word  wie je kunt zijn” is hier zeker van toepassing

.

Eigen methodes met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling en eigen inzichten en ervaringen op het gebied van hoogsensitiviteit worden gecombineerd met theoretische inzichten van o.a. Elke van Hoof en de pionier op dit gebied, Elaine Aron.

Hoogsensitiviteit


Kwetsbaarheid of kracht?

De individuele training 

Hoogsensitiviteit

bestaat uit drie onderdelen: